Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cum imbini utilul cu placutul: centrala pe biomasa sub forma de diamant curcubeu in Suedia

Suedia imbratiseaza viitorul cu 15 ani in avans prin dezvoltarea unei centrale pe biomasa, imbracata intr-un dom geodezic in culorile curcubeului. Proiectul a fost comandat de orasul Uppsala din Suedia, planurile fiind elaborate de artitectul danez Bjarke Ingels si firma lui BIG. Nu exista inca nici o garantie ca planurile vor fi urmate in tocmai, dar BIG are o reputatie in a face proiecte „nebune”.

Constructia va folosi tehnologia de cogenerare pe biomasa existenta pentru completarea aprovizonarii cu energie a orasului pe timpul iernilor reci „suedeze”. Biomasa (materie biologica/ vegetala) va fi folosita pe post de combustibil pentru producerea atat a energiei electrice, cat si a celei termice (cogenerare).

Cu toate acestea, Ingels si echipa sa spera ca „Domul Diamant” va fi mai mult decat un centru de politica energetica, ci va si ceva distractiv. Constructia va permite cetatenilor sa se bucure de o plimbare pe podiumul Domnului, cu orizontul spre Uppsala. Spatiul din interiorul domului va fi de asemenea deschis pentru vizita educationale si spatiu public pentru viata sociala sau culturala a orasului.

 

 

 

Sursa: TheVerge