Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

CE anunta noi masuri pentru tranzitia energetica catre o energie curata


 

 

Comisia Europeana a prezentat un nou pachet de masuri pentru mentinerea competitivitatii Uniunii Europene in conditiile in care tranzitia catre o energie curata schimba pietele energetice mondiale.


Comisia doreste ca UE nu numai sa se adapteze, ci si sa fie liderul acestei tranzitii. De aceea, UE s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 cu cel putin 40 % pana in 2030, si, in acelasi timp, sa modernizeze economia europeana si sa creeze locuri de munca si crestere economica pentru toti cetatenii europeni.


Propunerile urmaresc trei obiective principale: UE sa acorde un rol primordial eficientei energetice, sa devina lider mondial in domeniul energiei din surse regenerabile si sa le ofere consumatorilor o solutie echitabila. 


Consumatorii sunt actori activi si esentiali pe noile piete ale energiei. Consumatorii din intreaga Uniune vor dispune in viitor de optiuni mai bune in materie de furnizori, de acces la instrumente fiabile de comparare a preturilor la energie, precum si de posibilitatea de a-si produce singuri electricitatea si de a o vinde. O transparenta sporita si o mai buna reglementare inseamna mai multe ocazii pentru societatea civila sa devina mai implicata in sectorul energetic si sa raspunda la semnalele de pret. Pachetul contine si anumite masuri menite sa ii protejeze pe consumatorii cei mai vulnerabili.


Vicepresedintele pentru uniunea energetica, Maroš Šefčovič, a declarat: „Acest pachet va stimula tranzitia catre o energie curata modernizand economia. Dupa ce in ultimii ani a fost lider in domeniul actiunilor impotriva schimbarilor climatice, in prezent Europa este un exemplu de creare a conditiilor pentru locuri de munca, crestere economica si investitii durabile. Propunerile de astazi vizeaza toate sectoarele legate de energia curata: cercetare si inovare, competente, constructii, industrie, transport, digital, finante si multe altele. Aceste masuri le vor permite tuturor cetatenilor si agentilor economici europeni sa profite la maximum de tranzitia catre o energie curata.”


Propunerile din cadrul pachetului Comisiei „Energie curata pentru toti europenii” sunt menite sa arate ca tranzitia catre o energie curata este sectorul de crestere al viitorului - aici sunt banii inteligenti. In 2015, energia curata a atras investitii globale de peste 300 de miliarde de euro. UE are avantajul de a putea utiliza politicile de cercetare, dezvoltare si inovare pentru a transforma aceasta tranzitie intr-o oportunitate industriala concreta. Mobilizand anual pana la 177 de miliarde de euro de investitii publice si private incepand din 2021, acest pachet poate genera o crestere de pana la 1 % a PIB-ului de-a lungul urmatorului deceniu si poate crea 900 000 de noi locuri de munca.


Propunerile legislative „Energie curata pentru toti europenii” vizeaza eficienta energetica, energia din surse regenerabile, organizarea pietei energiei electrice, securitatea aprovizionarii cu energie electrica, precum si reguli de guvernanta pentru uniunea energetica. In plus, Comisia propune o noua cale de urmat pentru proiectarea ecologica, precum si o strategie pentru o mobilitate integrata si automatizata.


Pachetul include si actiuni pentru accelerarea inovatiei din domeniul energiei curate si pentru renovarea cladirilor din Europa. Acesta prevede masuri de incurajare a investitiilor publice si private, de promovare a competitivitatii industriale a UE si de atenuare a impactului societal al tranzitiei catre o energie curata. De asemenea, cautam modalitati prin care UE sa ia noi initiative in domeniul tehnologiei si al serviciilor legate de energia curata pentru a ajuta tarile terte sa-si atinga obiectivele de politica energetica.

Sursa: Comisia Europeana