Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi de 8,3% din consumul brut de energie


A fost publicata de catre Ministerul Energiei proiectul de Hotarare pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2017.


Conform proiectului pentru anul 2017 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrica.


Pentru perioada 2015 – 2020, cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse rgenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, se stabileste anual si se aproba prin hotarare a Guvernului, [...] in termen de 60 de zile de la data comunicarii acesteia de catre ANRE” in conformitate cu dispozitiile art.4, alin. (4^2) din Legea nr.220/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.


In nota de fundamentare se specifica ca avand in vedere calendarul punerilor in functiune de noi capacitati de energie electrica din surse regenerabile de energie, pe baza metodologiei aprobata prin Ordinul ANRE nr. 101/2015, cota a fost astfel calculata utilizand gradul de realizare a obiectivului national si impactul certificatelor verzi  in factura consumatorului final de energie electrica.


In acelasi timp tot in nota de fundamentare se mentioneaza ca in cadrul unui grup de lucru interinstitutional constituit la nivelul Ministerului Energiei (format din reprezentanti ai ministerului, MECRMA, Consiliului Concurentei, ANRE, OPCOM) a fost intocmit un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.


Prin implementarea prevederilor proiectului de OUG se urmareste, printre altele, si instituirea obligatiei anuale de achizitie a unui numar constant de CV pe o perioada de 15 ani, incepand din anul 2017, denumita cantitate statica de CV. Prin introducerea acestei obligatii se doreste distribuirea uniforma a impactului in factura consumatorului final. Proiectul de OUG a fost finalizat, iar in prezent se afla in curs de avizare interministeriala.


Sursa: Ministerul Energiei


Descarca Hotararea pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2017

Descarca Nota de fundamentare