Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Investitie de 5 milioane de euro din fonduri europene intr-o instalatie de biogaz

instalatie de biogaz

O investitie de 5 milioane de euro intr-o instalatie pentru producerea de biogaz, finantata in proportie de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, reprezinta alternativa stabila, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociatia agricola din localitatea Smolinske (regiunea Senica) din Slovacia in fata instabilitatii preturilor produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor.

Proiectul — in valoare totala de 5 milioane de euro — a fost contractat in ianuarie 2010 si a fost finalizat un an mai tarziu, in martie 2011, iar cofinantarea a fost asigurata prin contractarea unui credit bancar.

Investitia a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile in biogaz, iar materialul rezultat dupa scoaterea biogazului este folosit ca ingrasamant pentru terenuri, prevenind astfel si eroziunea solului.

"Am ales sa investim intr-o solutie umeda, folosind amestecul de reziduuri de animale cu apa, pentru ca aduce mai repede beneficii si rezolva, totodata, si o problema de mediu”, a precizat presedintele asociatiei.

Citeste mai multe

Sursa: Agerpres

 


Citeste si despre:

Noua schema de sprijin prin Feed in Tariff pentru investitorii de biogaz si biomasa 

Ponderea energiei regenerabile in crestere