Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

3 schimbari in domeniul climatic pe care le-a facut China

Reducerea emisiilor

 

Procesul continuu de urbarnizare al Chinei a reprezentat o sursa majora de emisii cu efect de sera. Acum vorbim de misiunea acestui stat de a reduce aceste emisii. Cum? 36 de orase au luat parte la Programul Oraselor Pilot pentru Reducerea Emisiilor de Carbon (LCCPs), demarat de guvernul chinez in anul 2010.

Aproximativ doua treimi din aceste orase si-au stabilit obiective mai ambitioase ca cele nationale. Si anume, doresc sa reduca cu 45% emisiile de carbon. Acest lucru poate fi realizat printr-o cooperare stransa intre participantii in cadrul acestui proiect. Spre exemplu, in anii trecut s-au desfasurat o serie de actiuni in parteneriat UE-China, iar recent au fost anuntate initiative intre China, Europa si o serie de orase americane.

 

 

3 aspecte importante

 

Situatie win-win

Spre deosebire de fluxul unidirectional al resurselor din vest catre orasele din China, aceasta cooperare va implica o serie de activitati din pozitie de egalitate. Mai exact, un schimb de resurse, competente si o promovare solida a actiunilor de reducerea a emisiilor cu efect de sera.

Se vor dezvolta proiecte in domeniul cogenerarii, fiind vorba de producerea simultana de energie electrica si termica. Combustibilul utilizat va fi obtinut prin prelucrarea deseurilor. Despre cogenerare, puteti afla mai multi informatii aici.

 

Sprijin politic

 

Un bun exemplu poate fi dat prin implicarea conducerii orasului Chengdu, ce a ornizat sesiune de consultanta privind potentiale colaborari cu orasul Bonn.

In cazul orasului Bonn, lipsa investitiilor a fost compensata de organizarea sesiunilor amintite anterior, precum si proiectul „Bonn Sustenabil”. Chiar si asa, orasele trebuie sa se concentreze pe beneficii pe termen lung in asemenea colaborari, fiind vorba de un viitor mai sustenabil si riscuri climatice reduse pentru toate orasele.

 

Participarea publica

Parteneriatele intre orase trebuie sa castige suportul liderilor, dar si al cetatenilor. Trebuie sa se dezvolte un interes public fata de probleme emisiilor cu efect de sera, iar participarea cetatenilor este esentiala.

Societatea civila, impreuna cu grupurile de business din China, vor aduce noi oportunitati in identificarea unor moduri de a maximiza utilizarea resurselor locale pentru atingerea obiectivelor. Implicarea publicului este un aspect valabile pentru abele tabere, orase din vest si China.

 

Ramaneti alaturi de noi pe LinkedIn si Facebook pentru noutati in domeniul energetic!

 

Sursa: https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/8756-Bonn-Chengdu-Three-lessons-from-green-city-partnerships


Consultare publica privind guvernarea Uniunii Energetice. Ai ocazia sa iti prezinti viziunea!

Ministrii Energiei au conturat design-ul pietei energetice. Ce rol va juca energia verde?

Banca Mondiala prezinta planificarea actiunilor in domeniul climatic