Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

A cincea reuniune a Grupului de Lucru romano-turkmen. Ce aspecte au fost discutate?

 

Bogdan Badea, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri: ”Exista un potential deosebit de crestere si consolidare a relatiilor dintre Romania si Turkmenistan, in zona de energie. Intensificarea acestor relatii sunt obiective primordiale pentru perioada imediat urmatoare. Foarte important de precizat este ca cele doua parti au convenit asupra posibilitatii infiintarii unor companii mixte romano- turkmene care sa se ocupe de fabricarea si intretinerea echipamentelor necesare in industria energetica din Turkmenistan si respectiv a unor companii mixte specializate in servicii energetice.”

 

In perioada 29-30 octombrie a.c., la Ashgabad,  Turkmenistan, s-a desfasurat cea de-a cincea reuniune a Grupului de Lucru romano-turkmen pentru cooperare in sectorul energetic.

 

Reuniunea de lucru a fost prezidata, din partea Romaniei, de catre domnul Bogdan Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, iar din partea turkmena de catre domnul Tachdurdy Begjanov, Presedinte al Concernului de Stat ”Turkmennebit”.

 

De precizat ca la aceasta intalnire, din delegatia Romaniei au mai facut parte si reprezentanti ai companiilor ELECTRICA SA, SMART SA, ROMGAZ SA, CONPET SA, EKKOU sau ELECTRICA SERV SA. In ceea ce priveste delegatia Turkmenistanului, alaturi de domnul Tachdurdy Begjanov, Presedinte al Concernului de Stat ”Turkmennebit”, au mai fost prezenti si delegati ai Ministerului Energiei si ai Ministerului Petrolului din Turkmenistan, ai Concernelor de Stat ” Turkmennebit” si ”Turkmengaz”, ai Agentiei de Stat pentru gestionarea si utilizarea de hidrocarburi de pe langa Presedintele Turkmenistanului, ai Serviciului de Stat pentru Transport Maritim si Fluvial din Turkemenistan si respectiv delegati ai complexului de rafinarii din localitatea Turkmenbasi.

 

In cadrul acestei intalniri de lucru romano-turkmena, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri Bogdan Badea a evidentiat legaturile stranse si buna colaborare Romania-Turkmenistan din domeniul energetic si, de asemenea, si-a exprimat toata increderea ca relatiile bilaterale se vor extinde si vor conduce la rezultate concrete reciproc avantajoase.

 

”In cadrul reunii de lucru de la Ashgabad mi-am exprimat satisfactia pentru relatiile bilaterale extrem de stranse dintre Romania si Turkmenistan in zona de energie si de asemenea faptul ca am incredere ca aceste legaturi se vor extinde si se vor transforma in proiecte concrete si intr-un parteneriat profitabil pentru ambele parti. Le-am subliniat oficialilor turkmeni prezenti la aceasta intalnire ca Romania are o reala expertiza in sectorul energetic, iar pozitionarea noastra geografica poate asigura participarea la proiecte energetice majore si pe termen lung. Implicarea Turkmenistanului in proiecte energetice in Romania le-ar putea asigura si accesul pe piata europeana si, de ce nu, chiar  ar putea contribui la proiectul Uniunea Energetica a Europei.”, a punctat Secretarul de Stat Bogdan Badea, in urma acestei intrevederi de lucru.

 

Pe de cealalta parte, reprezentantii Turkmenistanului, prin vocea domnuluui Tachdurdy Begjanov, Presedinte al Concernului de Stat ”Turkmennebit” a evidentiat potentialul ridicat de colaborare si cooperare intre Romania si Turkmenistan in domeniul energiei, in special in zona explorarii de hidrocarburi din sectorul turkmen al Marii Caspice, rafinarii de petrol si gaze sau de prelucrare a gazelor naturale.

 

In cadrul acestei reuniuni a Grupului de Lucru, partea romana a propus partii turkmene spre analiza posibilitati de cooperare in urmatoarele domenii de lucru: proiectare, constructii si montaj in sectorul energetic, furnizarea de echipamente pentru industria de petrol, gaze si rafinare, cat si pentru sectorul energetic, participarea la executia de lucrari si prestari servicii de explorare si dezvoltare a resurselor de petrol si gaze naturale din Turkmenistan, participarea la lucrari de modernizare, reparatii sau reconstructii a unor obiective energetice din Turkmenistan sau analiza posibilitatii de achizionare de gaze naturale din aceasta tara.

 

Ca raspuns, delegatii turkmeni prezenti la aceasta reuniune au punctat ca ar putea exista o colaborare cu companiile romanesti de profil in urmatoarele domenii de activitate: achizitionarea de gaze naturale de la frontiera Turkmenistanului, achizitionarea de produse petrochimice prin Bursa  de stat pentru marfuri si materii prime din Turkmenistan, investitii in domeniul sectorului de prelucrare a gazelor naturale si intretinerea echipamentelor necesare in vederea proiectarii si constructiilor in domeniul energetic sau in alte domenii din sectorul de gaze si petrol din Turkmenistan, pregatirea de specialisti turkmeni, dezvoltarea resursei umane si schimb de experienta in diferite zone de profil, crearea unor companii mixte romano-turkmene pentru fabricarea si intretinerea echipamentelor necesare in industria energetica sau a unor companii mixte specializate in servicii energetice. De asemenea, reprezentantii Turkmenistanului prezenti la intalnire au precizat ca pot asigura companiilor romanesti din zona de energie participarea la licitatii organizate de partea turkmena pentru adjudecarea ofertelor de constructie, achizitionarea si instalarea de echipamente specifice industriei petrolifere, gaze  si energetice.

 

”Aceasta intalnire de lucru cu reprezentantii industriei energetice din Turkmenistan a fost una extrem de productiva pentru consolidarea si dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniul energiei. Discutiile s-au purtat in termeni foarte concreti, iar oportunitatile pentru companiile romanesti in Turkmenistan sunt unele foarte bune. De asemenea ambele parti sunt de acord ca exista un potential deosebit de crestere si consolidare a relatiilor dintre Romania si Turkmenistan, in materie de energie. Intensificarea acestor relatii sunt obiective primordiale pentru perioada imediat urmatoare.

 

Foarte important de precizat este ca cele doua parti au convenit asupra posibilitatii infiintarii unor companii mixte romano- turkmene care sa se ocupe de fabricarea si intretinerea echipamentelor necesare in industria energetica din Turkmenistan si respectiv a unor companii mixte specializate in servicii energetice.

 

Personal, cred intr-un parteneriat profitabil si pe termen lung pentru ambele parti, atat cea romana, cat si cea turkmena.”, a mai declarat Bogdan Badea, secretar de in cadrul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, in urma intalnirii de lucru cu oficiali ai Turkmenistanului.

 

Sursa: http://energie.gov.ro


 

Citeste si:

INS: Resursele si consumurile energetice in 2014


Vino cu lista intrebarilor tale la Renexpo! Iti vor raspunde specialisti in domeniul energiei


Statistica privind consumul de energie la nivel mondial. Unde se pozitioneaza Europa?