Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Acordarea de bonusuri pentru promovarea cogenerarii

 

          

Autoritatea Naționala de Reglementare in domeniul Energiei –ANRE anunta o scadere cu 28% din valoarea totala a contributiei facturate consumatorilor. Acest aspect este prevazut in Raportul de monitorizare a schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă pe trimestrul I 2015.

Aceasta masura are rolul de a promova producerea de energie termica si electrica prin cogenerare, incurajarea investitiilor in tehnologii de cogenerare, precum si retehnologizarea instalatiilor actuale.

Bonusul este calculat ca diferenta dintre costurile totale de producţie ale unei centrale de cogenerare echivalente, care produce energie electrica de inalta eficienta (cu capacitatea instalata de 13,5 MW electrici si 30 MW termici – in cazul celei pe baza de carbune, respectiv de 30 MW electrici si 31,5 MW termici – in cazul celei pe baza de gaze naturale), si veniturile ce pot fi obtinute de aceasta utilizand pretul pe piata al energiei electrice, respectiv costul unitar al energiei termice rezultat pentru o centrala termica echivalenta de 30 MW termici – cea pe baza de carbune, respectiv de 31,5 MW termici – cea pe baza de gaze naturale, diferenta raportata la energia electrica livrata de centrala de cogenerare considerata.

Bonusul nu se acorda instalatiilor complet amortizate.

Capacitatea electrica maxim instalata în centralele de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, pe durata de aplicare a schemei, este de 4000 MW. Dupa atingerea acestei limite, suplimentar celor aflate în schema, se acorda sprijin numai pentru centralele de cogenerare de inalta eficienta care înlocuiesc centrale de cogenerare existente.

In trimestrul I al anului 2015, ANRE a analizat daca, prin aplicarea schemei de sprijin pe perioada de evaluare 01.01.2014-31.12.2014, producatorii de energie electrica si termica in cogenerare au inregistrat o supracompensare. Supracompensarea determinata in cadrul acestei analize a totalizat 48.800,27 mii lei.

Cantitatea de energie electrica facturata consumatorilor finali a înregistrat o crestere nesemnificativa in trimestrul I 2015 fata de trimestrul I 2014. Valoarea totala a contributiei facturata a inregistrat o scadere semnificativa in trimestrul I 2015 fata de trimestrul I 2014, ca urmare a scaderii valorii bonusului datorat producatorilor, precum si a scaderii contributiei pentru cogenerare in trimestrul I 2015 (0,01812 lei/kWh) fata de trimestrul I 2014 (0,01838 lei/kWh). Din comparatia anului 2014 cu anul 2013 s-a observat că valoarea totala a contributiei facturata consumatorilor si furnizorilor exportatori scade cu 28%, in special datorita scaderii valorii contributiei pentru cogenerare in semestrul II 2014, fata de anul 2013.

 

Sursa: Directia comunicare, cooperare si relatia cu Parlamentul

 


Citeste si: 

Energia regenerabila dezvolta 7,7 milioane de locuri de munca la nivel mondial
 
Metodologia de monitorizare si promovare a energiei din surse regenerabile prin certificate verzi
 
Legea pentru dezvoltarea sistemului energetic din surse regenerabile, adoptata in Parlament