Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

ANRE publica un studiu privind eficienta energetica. Descopera recomandarile!

eficienta energetica

 

In data de 06 noiembrie 2015, ANRE anunta lansarea studiului cu titlul "Eficienta energetica — prioritate nationala pentru reducerea saraciei energetice, cresterea calitatii vietii si siguranta consumatorilor de energie", realizat impreuna cu Academia Romana. Lucrarea a fost realizata de  Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si Institutul de Sociologe, avand contributie unor specialisti in domeniul eficientei energetice.

 

Studiul va fi lansat in data de 02 noiembrie 2015

 

Studiul analizeaza oportunitati de reducere a saraciei energetice in Romania si masuri de eficientizare a consumului de energie. De asemenea, se vor obtine informatii privind starea actuala a pietei de energie electrica, gaze si energie termica.

 

Definirea conceptelor de eficienta enegetica si saracie energetica

 

Conform studiului, eficienta energetica apare nu numai ca un instrument de a economisi bani si resurse, dar si ca o necesitate de adaptare flexibila la nevoile consumatorilor. Eficienta energetica aduce solutii viabile pentru grupuri/persoane cu risc de excluziune sociala/ consumatorii vulnerabili. in acelasi timp, eficienta energetica contribuie nu doar la economisirea surselor de energie, reducerea gazelor de sera si a emisiilor de carbon ci si la crearea de noi locuri de munca.

De cealalta parte, saracia energetica desemneaza imposibilitatea unei persoane sau unei gospodarii de acoperire a nevoilor energetice minimale: iluminat, încalzirea optima a locuintei pe timp de iarna, sustinerea facilitatilor de gatit si asigurarea apei calde in locuinta, dar si utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie.

 

De ce depinde bunastarea/saracia energetica?

 

1)      Veniturile disponibile pentru  obtinerea energiei necesare: aspect valabil pentru acoperirea cheltuielilor cu energia necesara in perioadele friguroase, dar si pentru mentinerea unui climat corespunzator lipsit de caldura excesiva.

2)      Venituri disponibile pentru investitii in imbunatatirea energetica a conditiilor de viata

3)     Veniturile persoanelor nu depind doar de pozitia individuala in sistemul muncii si de efortul sau, ci si de contextul politic global

4)      Calitatea energetica a locuintei: daca locuinta ofera un spatiu de protectie termica (caldura iarna si racoare vara) la un cost rezonabil. Calitatea energetica a locuintei nu este doar rezultatul acumulat al grijii personale pentru locuinta, dar si al unei politici trecute de constructie a locuintei

5)      Accesul la diferite tipuri de surse energetice: accesul la termoficare/prezenta unei termoficari de calitate cu preturi scazute, accesul la sistemul de gaze, dar si costul conectarii la sistemul public poate fi prohibitiv

6)      Cultura consumului de energiei contribuie intr-o masura importanta la bunastarea energetica: amenajarea si utilizarea locuintei, conceperea si imbunatatirea ei, stilul de viata.

7)      Integrarea in UE si liberalizarea pietei energiei se presupune a  oferi un cost mai scazut, datorita conditiilor de concurenta

8)      Riscul monopolului in diferite forme afecteaza substantial costul energiei

9)      Ramane deschisa problema participarii populatiei la beneficiile produse de utilizarea resurselor naturale de energie, proprietate nationala

10)   Incepe sa se contureze o noua intrebare: cine suporta degradarea mediului natural rezultat al productiei de energie?

 

Problema cu care se confrunta Romania este reprezentata de adancirea decalajului dintre veniturile populatiei, care se plaseaza in 2013 la aproximativ 40% din veniturile medii UE28, si preturile energiei aliniate la nivel european.

Cresterea eficientei energetice este principala cale prin care  pot fi reduse facturile de energie ale consumatorilor casnici. O mai buna informare a populatiei cu privire la piata energiei si cresterea puterii de negociere a consumatorilor casnici in raport cu furnizorii de nergie ar contribui la limitarea saraciei energetice.

 

Pentru mai multe informatii, va recomandam sa accesati urmatorul link:

http://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/anunt-06-10-2015-lansare-studiu-eficienta-energetica

 


Te-ar putea interesa si: 

Raportul UE privind productia de energie verde

Productia de energie verde este in crestere. Ce cota se va atinge in anul 2020?

O problema mondiala poate deveni solutie. Din ce putem produce energie?