Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Beneficiile cogenerarii in spitale. Afla ce schimbari apar!

Cogenerare in spitale

 

Cogenerarea presupune producerea simultana de  energie electrica si termica. Echipamentele utilizate transforma gazul natural sau deseurile agricole in energie, utilizata ulterior pentru alimentarea tuturor consumatorilor si incalzirea spitalului. De ce ar fi util un astfel de echipament pentru un spital? Deoarece functioneaza 365 de zile pe an si 7 zile pe saptamana si 24 de ore din 24. Practic, este necesara alimentarea permanenta cu energie electrica.

 

Care sunt avantajele oferite de echipament de cogenerare?

 

Prin implementarea unui echipament de cogenerare, cantitatea de energie achizitionata din reteaua publica scade semnificativ. Astfel:

  • Facturile la energie vor fi mai mici, banii economisiti putand fi alocati catre alte proiecte sau achizitionare de materiale necesare spitalului
  • Avantaj financiar, spitalul avand optiunea de a vinde surpusul de energie catre alti consumatori

 

Stabilitate in alimentarea cu energie electrica

 

Spitalele trebuie sa mentina active toate echipamentele necesare pentru salvarea/tratarea unui pacient, iar un blocaj in alimentarea cu energie poate duce la un eveniment tragic. Astfel, sistemele de cogenerare sunt proiectate pentru sa functioneze independent de reteaua publica in timpul urgentelor (find capabile sa functioneze fara o sursa externa de energie). Acest tip de echipament poate fi o alternativa mai eficienta pentru generatoarele traditionale.

Spre exemplu, in anul 2003 a avut loc un blocaj in reteaua energetica a New York-ului. Mai mult de 58 de spitale au fost afectate, fiind incapabile sa porneasca generatoarele.

 

Beneficii pentru mediul inconjurator

 

Consumand mai putin combustibil, scade nivelul gazelor cu efect de sera (precum dioxidul de carbon). Pentru o instalatie de 5MW, emisiile sunt reduse cu mai mult de 25,000 de tone pe an.

 

Studiu de caz

 

Am mentionat anterior pana de curent din orasul New York. Dupa acest eveniment, o parte din spitale au implementat un sistem de cogenerare. Sa luam un exemplu din acest caz.

Despre proiect

  • Sistemul de cogenerare are in componenta o turbina pe gaz, un generator eletric cu o capacitate de 7,500 KW si un sistem de recuperare de caldura
  • Sistemul este optimizat pe reteaua de alimentare publica
  • Spitalul promoveaza utilizarea energiei din surse regenerabile de energie, cu un impact redus asupra mediului inconjurator

Prognoza

  • Spitalul o sa economiseasca 5 milioane de dolari pe an
  • Spitalul va genera 100% necesarul energetic pentru functionarea in conditii normale si doua treimi din necesarul de energie in timpul orelor de varf
  • Va reduce cantitatea de energie achizitionata cu 80%
  • Va creste cantitatea de agent termic cu 23%

 

Daca doresti mai multe informatii despre sistemele de cogenerare, it stam la dispozitie cu urmatoarele date de contact. Solutiile tehnice vor fi adaptate in functie de cantitatea de energie necesara pentru a putea obtine cele mai bune rezultate.

 

Ramai alaturi de noi pe LinkedIn si Facebook pentru noutati in domeniul energetic!

 

Sursa: http://apps1.eere.energy.gov/buildings/publications/pdfs/alliances/hea_chp_fs.pdf


Te-ar putea interesa si:

Discutii pentru implementarea COP21. Afla care sunt obiectivele UE!

ANRE: Obligatie de achizitie de certificate verzi pentru anul 2015

Cogenerare: Raport despre productia de peleti in anul 2014