Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Beneficiile utilizarii energiei din surse regenerabila in sectorul alimentar si cel agricol

             

                 Uniunea Europeana poate dezvolta mai multe actiuni pentru eficienta energetica si dezvoltarea utilizarii energiei regenerabile in sectorul alimentar, in conformitate cu rezultatele studiului desfasurat de Centrul Comun de Cercetare al Comisie Europene.

Sectorul alimentar- incluzand si cultivarea cerealelor, cresterea animalelor, prelucrarea industriala a alimentelor, logistica si ambalare- reprezinta consumatori majori de energie, 17% din resursele energetice mergand in aceasta directie in anul 2013, conform studiului „Consumul de energie in sectorul alimentar al UE: situatia actuala si posibiltatile de imbunatatire”.

Consumul de energie direct pe hectar este in scadere cu aproximativ 1% pe an, cu toate acestea, ponderea energiei regenerabile in sectorul alimentar ramane relativ mic - doar 7%, comparativ cu 15% in mixul energetic general al UE. In prezent, sectorul este dependent de combustibilii fosili, care sustine 79% din energia consumata, comparativ cu 72% din consumul total de energie. Acesta incredere ridicata este, de asemenea, legata de faptul ca Europa importa aproximativ o cincime din alimente din  regiuni exterioare UE, care au, în general, o pondere mai mica de energie din surse regenerabile.

Imbunatari uriase se pot realiza, precum utilizarea indirecta a energiei din fertilizatori, presticide si irigatii, afirma JRC, incluzand o utilizare mai eficienta a tehnologiei de producere a ingrasamintelor, evitand aplicatiile inutile si utilizarea experientei acumulate prin agricultura ecologica.

Investitiile in energiei regenerabila in cadrul fermelor, in special investitiile in biogaz, pot permite fermierilor sa produca o cantitate semnificativa de energie, precum si sa reduca emisia de gaze cu efect de sera. 

 

Sursa: https://ec.europa.eu/energy/en/news/sustainable-energy-use-eu-food-sector-%E2%80%93-jrc-study


Citeste si: 

Actiuni pentru dezvoltarea sectorului de biomasa. Afla care sunt beneficiile!
U.E. este pe drumul cel bun in atingerea targetului de 20% din energie regenerabila
Cogenerarea permite economii de 40% in cazul consumului de combustili fosili