Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Care este potentialul de biomasa al Romaniei si ce planuri sunt pentru acest sector? Afla acum!

           

           

 In cadrul Forumului ARBIO Biomass & Biogas, organizat de Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz, au fost discutate viitoare actiuni de incurajare a fermierilor romani sa cultive specii de plante energetice si sa utilizeze deseurile pentru producerea biometanului.

 

Avantajele pentru agricultura au fost analizate de catre Attila Kovacs, presedintele Asociatiei Europene de Biogaz: “In Romania este o economie bazata pe agricultura si productie. Ambele au deseuri de gestionat si soluția este biogazul. Europa a adoptat deja directia catre biogaz si biometan, transformand o problema de mediu intr-o solutie. Exista mai mult de 7.900 MW de biogaz, raspandit in 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de munca. Romania are mai putin de 10 de proiecte. Exista mari diferente intre tarile din Europa de Est si restul Europei si nu o spun ca o ofensa. In Romania sunt milioane de tone de deseuri care ar putea fi procesate pentru producerea biometanului. Subprodusele si deseurile pot produce combustibil pentru agricultura“.

 

10.000 de ha asigura energia termica pentru 50.000 de locuitori

 

Un stimulent pentru fermierii romania ar putea fi reprezentat de beneficiile producerii culturilor energetice si a biometanului, prin utilizarea deseurilor. Laurentiu Baciu, Liderul LAPAR, sustine faptul ca tara noastra are capacitatea de a furniza celor interesati de astfel de proiecte aproximativ 15 milioane de tone de deseuri agricole. De asemenea, liderul fermierilor a mentionat dorinta de a instala in ferma panouri solare, dar acesta a renuntat. Motivul este reprezentat de plata curentului electric in avans pe o perioada de 10 ani.

 

Fermierii vor plati pentru managementul deseurilor

 

Noile directive ale Uniunii Europene implica sanctiuni de 80 lei/tona (de la 1 ianuarie 2017) si 120 de lei/tona (de la 1 ianurie 2018) pentru deseurile ce nu vor fi tratate, iar fermierii au posibilitatea de a evita aceste costuri prin prelucrarea acestora. De altfel, producerea de bioenergie prezinta si urmatoarele avantaje: dezvolta mii de locuri, un mediu curat, o forma de energie de baza, economii semnificative prin diminuarea importurilor de combustibili fosili si vom dobandi o forma de independenta din punct de vedere energetic.

 

Importanta biomasei si a biogazului este subliniata si de secretarul general Copa Cogeca, Pekka Pesonen: “Acum este momentul ca Romania sa implementeze ceea ce restul Europei a facut in anii anteriori si vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care ofera multe beneficii pentru toti cetatenii”. De asemenea, acesta mentioneaza cu mandrie faptul ca si in cel mai mic catun finlandez se produce biomasa si biogaz.

 

Posibilitati de finantare

 

Directorul Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, Bogan Alecu, a explicat ce posibilitati va aduce noul PNRD 2014-2020: „Sunt trei masuri de finantare care pot dezvolta, pe langa ideea de afacere initiala, si o componenta in energie regenerabila in biomasa si biogaz. In cadrul proiectelor viitoare depuse vom avea ca tinta dezvoltarea acelor instalatii de biomasa si biogaz care produc pentru consumul propriu al respectivei afaceri. Ma feresc sa spun ferma, pentru ca avem si domenii non-agriole care pot accesa masurile de finantare”.

 

O noua lege in sectorul de biomasa si biogaz

 

Patru ministere coaboreaza pentru dezvoltarea unei legi  in sectorul biomasei si biogazului. De asemenea, o comisie parlamentara lucreaza pentru elaborarea noii legi  a energiei termice. Se are in vedere o lege privind culturile energetice, iar sectorul de biomasa si biogaz va beneficia de 232 milioane de euro, granturi UE.

 

Ramai alaturi de noi pe LinkedIn si Facebook pentru noutati in domeniul energetic!

 

Sursa: http://www.revista-ferma.ro/articole-actualitate/agricultura-poate-asigura-15-milioane-de-tone-de-biomasa.html


Citeste si: 

Beneficiile utilizarii energiei din surse regenerabile in sectorul alimentar si cel agricol
 
Actiuni pentru dezvoltarea sectorului de biomasa. Afla care sunt beneficiile!
 
U.E. este pe drumul cel bun in atingerea targetului de 20% din energie regenerabila