Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cogenerare pentru sase sectoare industriale. Care sunt beneficiile?

Cogenerare

 

Ce reprezinta cogenerarea?

 

Acest fenomen implica producerea simultana  de energie electrica si termica, utilizand acelasi combustibil.

 

Cum functioneaza cogenerarea cu motoare termice?

 

Componentele de baza ale instalatiilor de cogenerare cu combustie interna sunt:

  • Un motor, ce functioneaza pe gaze naturale sau pe biogaz
  • Un generator de curent
  • Schimbatoare de caldura pentru recuperarea energiei termice

 

Care sunt beneficiile pentru sectoarele industriale?

 

Industria chimica – Instalatiile de cogenerare sunt utilizate in diferite segmente ale acestei industrii, precum cea de prelucrare a materialelor plastice, rasini, substante bazice anorganice, produse organice etc. Aceste segmente sunt energo intensive ce necesita cantitati mari de energie termica. Instalatiile de cogenerare implementate in cadrul acestora au la baza o turbina pe gaz sau sisteme combinate pentru alimentarea sistemului cu energie electrica. Sistemele isi gasesc aplicabilitatea si in cazul sectoarelor cu un consum mai redus de energie, precum industria etanolului, produse farmaceutice si produse de consum (sapun, detergenti etc).

Majoritatea sistemelor de cogenerare sunt alimentate pe baza de gaz natural, iar carbunele si apa reziduala sub forma de combustibili secundari.

 

Rafinarii -  Spre exemplu, in SUA majoritatea rafinariilor mari utilizeaza sisteme de cogenerare pentru eficientizarea consumului de energie. Din cadrul sistemelor implementate, 90% utilizeaza gaz natural pentru sistemele de turbine.

 

Hartie – Aceasta industrie are o istorie lunga in utilizarea sistemelor de cogenerare, fiind necesare cantitati mari de energie termica si electrica. Resturile lemnoase sunt utilizare pentru a produce cantitatile de energie necesare.

 

Industria alimentara – Include o varietate de instalatii si procese, plecand de la industria laptelui pana la prelucrarea cerealelor. Gazul natural este preferat in 68% dintre cazuri, in care in care nu exista cantitati suficiente de materie solida pentru producerea de biogaz.

Pietele ce incep sa extinda numarul de proiecte ce implica instatalatii de cogenerare includ abatoare, fabrici de faina, fabrici de bere, fabrici de bauturi racoritoare, industria produselor din carne, legume si fructe, productia de cereale  etc.

 

Metalurgie – Instalatiile din aceasta industrie utilizeaza sisteme de cogenerare pe baza de gaz natural (51%). De asemenea, in diferite sectoare se regasesc instalatii de recuperare de caldura.

 

Transporturi – Producatorii de automobile si furnizorii acestora au inceput sa dezvolte proiecte ce implica sisteme de cogenerare. Dintre proiectele implementate, 88% utilizeaza gazul natural.

 

Aici poti sa gasesti mai multe informatii despre echipamentele de cogenerare. Pentru orice intrebare, suntem alaturi cu urmatoarele date de contact

 

Ramai alaturi de noi pe Facebook si LinkedIn pentru cele mai noi stiri in domeniul energetic!

 

Sursahttp://www.cogeneration.org/chp-primer/industrial-cogeneration-chp-applications


Te-ar putea interesa si:

Algele verzi – noua sursa de biocombustibil. Ce presupune proiectul BIOFAT!

Top 9 cele mai mari instalatii de biomasa din lume. Ce cantitati de energie se produc?

Reglementarile in sectorul energiei verzi post 2020. Parerea ta conteaza!