Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Comisia Europeana a aprobat modificarile aduse Legii regenerabilelor, Legea nr. 220/2008

 

Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a modificarilor aduse schemei de sprijin prin certificate verzi (CV) pentru productia de energie din surse regenerabile. Comisia Europeana apreciaza amendamentele aduse ca fiind in concordanta cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat. Odata cu aprobarea Comisiei s-au intrunit toate conditiile legale pentru realizarea unei reforme in domeniul energiei regenerabile.


Prin aprobarea obtinuta de la Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute,  privind modificarile aduse schemei de sprijin prin certificate verzi, proiectul de modificare si completare a Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie intruneste toate conditiile legale pentru a fi promovat.


Principalele modificari aduse schemei sunt:


·       modul de calcul al cotei de CV (noul mod de calcul va conduce la o distributie mai uniforma a impactului asupra consumatorului final);

·       cresterea duratei de valabilitate a certificatelor (CV emise de la 1 ianuarie 2017 vor fi valabile pana la 31 decembrie 2031)

·       prelungirea perioadei de amanare si a celei de recuperare a CV amanate;

·       CV vor fi inregistrate valoric numai in momentul tranzactionarii lor;

·       modul de tranzactionare (acesta va fi restrictionat, tranzactiile urmand a fi facute pe o piata centralizata a CV);

·       modul de transfer al costurilor cu CV catre consumatorii finali;

·       valorile minime si maxime ale CV (minimul 29,4 EUR/CV si maxim 35 EUR/CV);

·       se introduce un impact la consumatorul final maxim acceptat in cuantum de 11,1 euro/MWh.

 

Celelalte elemente ale schemei raman neschimbate (durata, finantarea, regulile de cumul etc.).

 

Sursa: Ministerul Energiei