Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Comunicat de presa - Dezbateri tematice cu ocazia vizitei oficiale in Romania a delegatiei Grupului Britanic al Uniunii Interparlamentare joi, 24 septembrie 2015

eficienta energetica

 

Delegatia Grupului Britanic al Uniunii Interparlamentare, care efectueaza o vizita oficiala in Romania, in perioada 21-25 septembrie a.c., a participat miercuri, 23 septembrie, la doua dezbateri tematice privind cooperarea romano-britanica in domeniul energiei si, respectiv, incluziunea sociala a romilor. La ambele actiuni au fost invitati membri ai comisiilor parlamentare specializate, din Senat si Camera Deputatilor, ai ministerelor de resort, ai societatii civile si, dupa caz, ai mediului academic si de afaceri, precum si reprezentanti ai Ambasadei Marii Britanii in Romania. Dezbaterile au fost moderate de dl. senator Dumitru Oprea, membru al Biroului Executiv al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare.

 

In cadrul dialogului pe teme de energie, au fost abordate aspecte referitoare la: resursele energetice ale României si gradul de exploatare a acestora; armonizarea politicilor nationale in domeniu cu cele ale Uniunii Europene si obiectivele viitoarei strategii nationale pentru urmatoarele doua decenii, in noul context geopolitic regional; preocuparile privind asigurarea securitatii energetice prin realizarea unui mix energetic echilibrat, bazat pe diversificarea bazei de resurse energetice primare, pe utilizarea rationala si eficienta a acestora si pe modernizarea infrastructurii energetice nationale; optimizarea producerii energiei din surse regenerabile; optiunile de transport al gazelor naturale din zona Marii Caspice catre Europa, cu participare romaneasca. Partea romana a solicitat sprijin pentru o implicare mai substantiala a potentialilor investitori din Marea Britanie in industria energetica romaneasca si pentru intensificarea colaborarii dintre cele doua tari la nivelul UE, indeosebi in domeniul energiei nucleare, in care Romania si Marea Britanie au interese si obiective comune si, in mod concret, pentru asocierea la proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) promovat de un consortiu din care face parte si Institutul de Cercetari Nucleare din Romania.

 

La discutii au participat, din partea Senatului: dl. senator Serban Valeca, membru al Biroului Executiv al GRUI şi al Comisiei pentru politica externa; dl. senator Trifon Belacurencu, vicepresedinte, si dnii. senatori Ionel Agrigoroaiei si Stefan-Radu Oprea, membri ai Comisiei economice, industrii si servicii; dl. senator Petru Ehegartner, vicepresedinte al Comisiei pentru transporturi si energie, dl. senator Florin Constantinescu, membru al Comisiei pentru transporturi si energie si al Comisiei economice, industrii si servicii. Principalele repere ale politicii energetice nationale au fost prezentate de dl. Mihai Albulescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de afaceri.

 

In deschiderea dezbaterii privind incluziunea sociala a romilor, dl. Daniel Vasile, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, a făcut o prezentare generala a situatiei comunitatii rome din Romania si a noii strategii nationale in materie, pentru perioada 2015-2020. Participantii au aratat ca: realizarea incluziunii economico-sociale a romilor presupune adoptarea unor masuri atat la nivel national, cat si european; migratia romilor in tari din vestul Europei  a fost si continua sa fie determinata in principal de cauze economice; dezvoltarea economica si sociala la nivelul comunitatilor va ameliora situatia tuturor romanilor afectati de saracie, inclusiv a celor care apartin comunitatii rome; pentru a fi eficiente, politicile de incluziune sociala trebuie sa puna accentul pe incluziunea educationala si cresterea egalitatii de sanse educationale pentru copiii si tinerii romi. Interlocutorii au evidentiat buna colaborare dintre autoritatile romane si britanice in rezolvarea unor cazuri de infractiuni in care sunt implicati cetateni romani de etnie roma aflati pe teritoriul Marii Britanii, dar si importanta respectarii depline a principiului liberei circulatii a persoanelor în spatiul UE.

 

Senatul a fost reprezentat la aceasta dezbatere de: dl. senator Marian Vasiliev, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse; dna. senator Vasilica-Steliana Miron, vicepresedinta Comisiei pentru familie, munca si protectie sociala; dl. senator Nicolae Vlad Popa, secretarul Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati.

 

Sursa: http://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=E086EBF3-E22B-4486-910B-8CEB4D5F57A0


Te-ar putea interesa si: 

Companii de top doresc un consum de 100% din surse regenerabile. Afla mai multe detalii!

Produce energie cu resursele avute la indemana. Afla povestea unui silvicultor din Salaj!

Planul SET 2015 va dezvolta sectorul energiei verzi. Afla ce presupune!