Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie in 2015 este de 11.9%

 

Conform Hotararii de Guvern Nr. 1.110 din 12 decembrie 2014, pentru anul 2015 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 11,9% din consumul final brut de energie electrica.

Potrivit reglementarilor europene, privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, Romania are de indeplinit ca obiectiv national pentru 2020, o pondere a energiei din surse regenerabile din consumul final brut de energie de 24%.

Pentru atingerea obiectivului de 24% sistemul pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie prevede existenta cotelor anuale obligatorii de energie electrica combinat cu sistemul de emitere si comercializare a certificatelor verzi.

Schema de sprijin presupune, pe de o parte, stabilirea cotelor anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi, iar pe de alta parte, tranzactionarea prin mecanisme de piata a certificatelor verzi emise producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie pentru fiecare MWh livrat in retele.

Desi cota obligatorie va creste de la 11,1% in 2014 la 11,9% in 2015, nu va exista un impact asupra facturilor consumatorilor finali de energie, fiind mentinuta contributia la cca. 35 Lei/MWh.

HOTARARE nr. 1.110 din 12 decembrie 2014 privind  cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie

 

Vrei sa aflii primul noutatile despre energie regenerabila? Ne gasesti si pe Linkedin sau Facebook. Click mai jos!