Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cum poti transforma resturile menajere in combustibil pentru echipamentele tale

 

In Viena, deseurile organice sunt utilizate pentru a produce energie termica. Pentru prima data, biometanul este alimentat direct in reteaua de gaze a Vienei.

Cateva informatii despre statia de biogaz

Aceasta statie de biogaz a devenit operationala in data de 13 mai 2015. Pe baza unui proces chimic special, noua statie de tratare transforma biogazul rezultat din resturile manajere in biometan. Combustibilul este, ulterior, directionat catre reteaua de gaze a Vienei. Statia proceseaza aproximativ 22,000 de tone de materie organica pe an si produce un milion de metri cubi de biometan fara dioxid de carbon. Este o tehnologie eco-friendly si produce energie pentru 9,000 de locuinte, evitand formarea a 3,000 tone de dioxid de carbon.

Consilierul pentru probleme de mediu al Vienei, Ulli Sima, explica: „Producerea de biogaz din resturi menajere si frunze uscate reprezinta o reala contributie la protectia mediului. Sunt bucuros ca acum putem alimenta biogazul rezultat direct in reteaua de gaze. Intregul proces de tratare este organizat de orasul Viena, pentru a ne asigura ca incinerarea deseurilor respecta toate reglementarile privind mediul.”

 

Gaz natural din surse regenerabile

Tehnologia implementata permite producerea de gaze naturale din surse regenerabile sub forma de biometan. Materia prima cuprinde resturi organice, precum resturi de mancare din restaurante, cantine si bucatarii industriale, resturi din supermaketuri si mancare expirata. Nivelul de umiditate continut de aceste materii este suficient de mare pentru a avea loc procesul de fermentatie.

Astfel, prin fermentarea resturilor menajere se produce biogaz, o sursa importanta de energie, desulfurizat prin mijloace biologice. Se produc anual 1,7 milioane de metri cubi de biogaz cu o concentratie de metan de pana la 70%. Initial biogazul desulfurat era folosit pentru a produce energie energie termica folosita la nivel local. In prezent, energia produsa a fost integrata in reteaua extinsa a Vienei.

 

Inlocuirea gazului natural cu biogazul

Noua metoda de a transforma biogazul in biometan are multe avantaje. Sistemul energetic al Vienei asigura utilizatorilor biogaz fara amprenta de carbon. Biogazul poate fi utilizat pentru aceleasi scopuri pentru care era utilizat gazul natural, inclusiv pentru autoturisme. Viena a facut inca un pas in cresterea cotei de energie din surse regenerabile si a redus nevoia importurilor de gaz natural. Pe langa aceste avantaje, biometanul creste capacitatea energiei utilizate, prin faptul ca poate fi „stocat” in locul unde se produce energie.

 

Tarifele pentru biogaz incepand cu iulie 2015

Incepand cu iulie 2015, biogazul produs la Pfaffenau poate fi cumparat si de catre agenti economici, avand mai multe optiuni in ceea ce priveste pretul. Noile optiuni, numite OPTIMA Biogas 100 si OPTIMA Biogas 20 sunt solutii eco-friendly utilizate pentru furnizarea de energie termica. OPTIMA Biogas 100 contine 100% gaz natural produs din resturi biogenice, in timp ce OPTIMA Biogas  este un mix format din 20% biogaz si 80% gaz obtinut din surse regenerabila.

 

Sursa: https://www.wien.gv.at/english/environment-leisure/vienna-biogas.html 


Te-ar putea interesa si: 

Colaborare pentru eficienta energetica intre U.E si insulele din Pacific

Posibil acord in domeniul energetic intre U.E. si Iran. Afla acum ce presupune!

Modul prin care Regatul Unit isi poate atinge obiectivele energetice