Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Energia regenerabila are o buna perspectiva in Republica Moldova

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov a participat in urma cu 3 zile la sedinta in plen a Curtii de Conturi care a examinat auditul mediului in domeniul biocombustibililor.

„Doar acum cativa ani, cand am initiat cu ajutorul Japoniei, primul proiect de utilizare a cazanelor pentru obtinerea energiei regenarabile de la arderea resturilor vegetale, eram criticati dur de catre oponentii, care afirmau ca ne intoarcem la trecut, dar de fapt, atunci am si pus bazele unei interpretari moderne a ideii de utilizare a biocomustibilului” – a constatat Ministrul Agriculturii in alocutiunea rostita la sedinta. 

„Astazi, - a mentionat Dl Bumacov, - utilizarea biomasei este o preocupare a celor mai influente organisme de stat, fapt ce denota importanta domeniului, dar si posibilitatile pe care le ofera valorificarea resurselor energetice regenerabile”.


Ministrul Agriculturii a mai specificat ca cele 4 mln de tone de biomasa adunate in fiecare an de pe campuri si de pe plantatii, daca ar fi utilizate, ar produce 30 la suta din necesitatile tarii in energie.


In prezent in tara avem mai bine de 100 de intreprinderi specializate in producerea peletilor. S-au creat noi locuri de munca, in zonele nepracticabile pentru agricultura s-a inceput cultivarea plantelor energetice, se proceseaza o buna parte de deseuri. Astfel, prin utilizarea biomasei, intr-un viitor apropiat, vom reusi sa avem campuri si plantatii curate, fara deseuri, ca in tarile europene, a spus in concluzie Ministrul, Vasile Bumacov.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova