Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Energia regenerabila - problema pentru termocentralele din Romania

In cadrul sedintei Consiliului European, din 23-24 octombrie 2014, s-au stabilit un obiect de reducere, cu cel putin 40%, a emisiilor interne de gaze cu efect de sera.

Punctul 2.1 mentioneaza:

-        obiectivul va fi indeplinit de catre UE in mod colectiv,  in modul cel  mai eficace cu putinta din punct de vedere al costurilor;

-        toate statele membre vor participa la acest efort  printr-un echilibru intre corectitudine si solidaritate;

-        principalul instrument european pentru indeplinirea  acestui obiectiv va  fi  o  schema  de comercializare a certificatelor de emisii, reformata si functionala;

Noile reglementari presupun o scumpire a certificatelor de CO2. In luna ianuarie 2015, preturile au ajuns la 7 euro,  preturile din perioada anterioara, 2013-2014,  fiind cuprinse in intervalul 2-5,8 euro.

O eventuala marire la 8 euro implica intrarea in incapacitate de plata a CE Oltenia si scoaterea acesteia de pe piata de energie, aceasta avand obligatia de a achizitiona astfel de certificate.

Masurile impuse au la baza dorinta de „decarbonizare” a sectoarelor energetice nationale, pe piata figurand doar producatori de carbune superior, acesta avand un grad redus de CO2.

In Romania, evolutia pietei de energie este marcata de energiile hidro, nucleara si regenerabila, iar acestea scad necesitatea de carbune. Astfel, se creeaza o vulnerabilitate in cazul CE Oltenia, cota de piata a acesteia fiind usor acoperita de producatori romani sau straini din tari precum: Cehia, Slovacia, Ungaria.

In aceste conditii, pentru a evita insolventa si pentru inchiderea activitatii, s-a optat pentru reducerea cheltuielilor  cu  munca vie de la 4008 lei/salariat la 3497 lei/salariat, semnificand o reducere de 12,8%.

Directoratul urmareste sa mentina un echilibru intre costuri si venituri, acest lucru avand la baza evolutia din piata de energie. De altfel, se constietizeaza si pericolele ce le implica aceste masuri, dar, pana la gasirea unor modalitati stopare a cresterii costurilor, fiind singura solutie posibila. 

Federatiile sindicale se declara nemultumite de aceste decizii si vor declansa proteste. Complexul Energetic Oltenita are in structura 18.600 de angajati si este compusa din 12 unitati miniere de cariera si cinci sucursale cu termocentrale. Rovinari, Turceni, Craiova II, Işalnița și Chişcani (județul Brăila).

 

Sursa:

http://www.cenoltenia.ro/comunicat-39/?parent_page=142