Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Gerea: Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

 
Guvernul are in vedere modificarea programului de spirijin privind energia regenerabila, dupa ce, in anul 2013, reducerea masurilor de stimulare a producatorilor din sector au facut ca multe proiecte eoliene si solare sa devina neprofitabile.

Ministrul energiei Andrei Gerea a declarat pentru Bloomberg ca guvernul de la Bucuresti cauta o solutie care sa transforme investitia in energia regenerabila intr-una profitabila.
 
Pana la anuntarea unor noi stimulente, companii precum CEZ, Enel sau GDF Suez si-au depus deja planurile de investitii, potrivit oficialilor celor trei companii.
 
„Romania nu este inca in situatia de a spune: ok, ne-am indeplinit scopul pentru 2020 in ceea ce priveste energie regenerabila si asta e”, a declarat Gerea reporterilor de la Bucuresti. „Trebuie sa continuam investitiile in capacitatile de energie”. 
Ministrul nu a dat detalii despre schimbarile planificate.
 
Anul trecut Romania a preluat modelul altor tari europene, ca Spania, Franta, Italia si Marea Britania in reducerea ajutorului pentru energie regenerabila. Scopul a fost de a evita supracompensarea companiilor si pentru a limita cresterea preturilor pentru consumatorii finali. Prin taierea la jumatate a certificatelor vezi, acordate pentru fiecare megawatt de energie produsa din surse eoliene, statul a fortat companiile care au investit milioane de euro in energie verde sa-si reconsidere modul in care acestea isi vor recupera investitiile.
 
„Noi nu suntem un caz fericit si situatia este destul de complicata, dar sper ca va fi stabilita in curand” a declarat Martin Zmelik, seful unitatii CEZ din Romania. „Nu spun ca ne asteptam ca guvernul sa se intoarca la angajamentele trecute. Dar avem nevoie de predictibilitate, pe care acum nu o avem”. 
 
Sursa: Bloomberg
 

Citeste si:

Schema de subventionare a proiectelor mici de energie regenerabila a primit unda verde de la Comisia Europeana

Tariful fix pentru capacitati mici de energie regenerabila va fi introdus din martie

7 lucruri despre cogenerare pe care nu le stiai

 


 

Vrei sa aflii primul noutatile despre energie regenerabila? Ne gasesti si pe Linkedin sau Facebook. Click mai jos!