Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

IEA: Raport privind reducerea amprentei CO2. Cum au contribuit masurile de eficienta energetica?

 

eficienta energetica

 

Cantitati mari de  CO

 

In timp ce se fac pregatiri pentru negocierile privind clima, COP21 la Paris, raportul emis de Asociatia Internationala pentru Energie (IEA) arata o imbunatatire a eficientei energetice, incepand cu anul 1990. Statele membre IEA au reusit sa evite formarea unei cantitati de 870 tone CO2. Cumulativ, cantitatea se extinde la 10 miliarde de tone in ultimii 25 de ani.

Energy Efficiency Market Report 2015 arata importanta eficientei energetice in reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic. De asemenea, acest gen de masuri acopera 40% din reducerea totala de emisii pentru limitarea incalzirii globale la 2 °C.

 

Reducerea consumului de energie

 

Un alt aspect al raportului cuprinde reducerea amprentei de carbon, prin scaderea consumului de energie in cadrul statelor membre IEA. Acesta echivaleaza cu 760 milioane de tone. Din cauza faptatului ca 2/3 din emisiile de CO2  vin din arderea combustibilului, reducerea consumului reprezinta cea mai eficienta metoda de a minimiza emisia gazelor cu efect de sera. Cantitatea neutilizata de energie, prin implementarea masurilor de eficienta energetica, echivaleaza cu 550 de miliarde de dolari.

 

Beneficiile masurilor de eficienta energetica

 

Masurile de eficienta energetica nu reduc doar emisiile de carbon si facturile de energie, au o contributie importanta in securitatea energetica si echilibrarea tranzactiilor pe piata energetica. Pana in anul 2014, investitiile in eficienta energetica au adus economii de 80 de miliarde  de dolari, in ceea ce priveste importul de combustibili fosili. Germania a evitat costuri de 30 de miliarde de dolari anul anterior, crescand exportul de energie cu 12%. Un al exemplu este Japonia, care a facut economii de 10 miliarde de dolari, scazand cantitatea importata de energie cu 8%.

 

Sursahttp://www.iea.org/newsroomandevents/news/2015/october/energy-efficiency-market-report-2015-highlights-cuts-in-greenhouse-gases-.html


Citeste si:

U.E. lanseaza platforma Euro-Mediteraneana. Care sunt avantajele?

Strategia ANRE privind actiunile de eficienta energetica. Ce aspecte vizeaza in industrie?

Masuri de eficienta energetica in cadrul „Efficient Energy Forum 2015”. Ce schimbari se anunta?