Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Legea pentru dezvoltarea sistemului energetic din surse regenerabile, adoptata in Parlament

              

 In data de 5 mai 2015, Parlamentul Romaniei a aprobat cu o larga majoritateLegea pentru aprobarea unor masuri in domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie”.

Actul normativ, initiat de Ministerul Energiei, promoveaza producerea de energie din surse regenerabile pentru centralele electrice de peste 125 MW, precum si ajutoarele pe care statul le ofera pentru protectia mendiului si consolidarea sistemului energetic romanesc pentru perioada perioada 2014-2020.

Producatorii de energiei electrica, opertorii de energie electrica si operatorii economici, pot solicita ANRE o noua acreditare temporara, in termen de 24 de luni, pentru a putea beneficia de numarul de certificate verzi prevazute in art.6, alin.(2), din Legea nr.220/2008. Acest lucru se poate in realiza in situatiile in care nu au fost emise decizii individuale de autorizare din partea Comisiei Europene.

Producatorii si furnizorii de energie electrica vor avea obligatia  sa achizitioneze trimestrial certificatele verzi aferente cotei anuale si se vor realiza rapoarte ale achizitiilor in acelasi interval temporal, fiind actiuni realizate pentru fluidizarea pietei certificatelor verzi.

De asemenea, actul normativ sprijina si producatorii de energie din surse regenerabile cu instalatii mai mici de 500 KW. Respectand legislatia Comisiei Europene, se dezvolta o schema de ajutor de stat prin preturi reglementate.

In cazul producatorilor cu puteri instalate cuprinse intre 0.5 MW si 3MW, va fi posibila incheierea de contracte bilaterale de vanzare/cumparare a energiei negociate direct.

La solicitarea Comisie Europene, schema de sprijin implica si posibilitatea de import al energiei electrice din surse regenerabila din alte state membre. De asemenea, este interzisa aplicarea certificatelor verzi pentru energia electrica produsa din surse regenerabila si vanduta la preturi negative. 


Pentru a fii la curent cu ultimele noutati in domeniul energiei ramai cu noi in contact prin Linkedin. Click aici si follow us! 


Sursa: Biroul de Presă al Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri 

 


Cisteste si:

Romania la un pas de atingerea obiectivelor privind folosirea energiei din surse regenerabile