Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Masuri impotriva cresterii preturilor si costurilor energiei

energie regenerabila cogenerare trigenerare Un nou raport al UE privind majorarea preturilor cu amanuntul la energie in Europa sugereaza modalitati de reducere a costurilor pentru consumatori si de mentinere a competitivitatii intreprinderilor din UE pe piata mondiala.

Intre 2008 si 2012, preturile cu amanuntul la energie au crescut semnificativ, in ciuda scaderii preturilor angro la energia electrica si a mentinerii nivelului preturilor angro la gazul natural. Diferentele dintre tarile UE sunt considerabile. Unii consumatori platesc de 2,5 pana la de 4 de ori mai mult decat altii.

Raportul privind preturile si costurile energiei  se axeaza pe preturile energiei electrice si ale gazelor naturale. El analizeaza cauzele cresterii preturilor cu amanuntul si sugereaza modalitati prin care atat consumatorii individuali, cat si cei industriali pot economisi energie si bani.

 

Reducerea costurilor energiei pentru consumatori

UE isi propune sa finalizeze piata comuna a energiei in 2014 si sa dezvolte si mai mult infrastructura energetica. Aceasta pentru ca o piata liberalizata si mai bine coordonata ar stimula investitiile si concurenta si ar imbunatati eficienta in mai multe domenii. S-ar obtine astfel reduceri de preturi si conditii concurentiale mai echitabile in UE.

Pentru a reduce costurile, consumatorii individuali si cei industriali ar trebui sa imbunatateasca eficienta energetica, utilizand produse care consuma mai putin sau adoptand alte practici prin care sa economiseasca energie. Consumatorii ar trebui, de asemenea, sa caute ofertele cele mai avantajoase sau, daca se poate, sa-si schimbe chiar si furnizorii.

Avand in vedere ca majorarea costurilor energiei afecteaza grav familiile sarace, raportul invita guvernele statelor membre sa initieze masuri de politica sociala care sa-i protejeze pe consumatorii vulnerabili.

Mentinerea competitivitatii UE

Diferentele de pret la energie intre UE si alte economii dezvoltate sunt in crestere. Agentia Internationala a Energiei estimeaza ca aceste diferente vor reduce cota UE din exporturile mondiale de bunuri a caror productie necesita un consum mare de energie (de exemplu, ceramica, aluminiul si otelul).

Desi UE ocupa inca primul loc la exporturile de asemenea bunuri, ar putea fi necesara intensificarea eforturilor de reducere a costurilor energiei prin imbunatatirea eficientei energetice.

UE trebuie sa isi continue eforturile depuse impreuna cu partenerii internationali cu privire la subventiile pentru energie si la restrictiile la export. Daca este necesar, UE trebuie, de asemenea, sa protejeze anumiti consumatori industriali prin transferuri fiscale si prin scutiri si reduceri ale impozitelor si taxelor.

Investitii in viitor

Se estimeaza ca pretul energiei electrice va creste pe termen scurt. De aceea, trebuie sa investim in retele „inteligente” de electricitate si in tehnologii imbunatatite de productie, transport si stocare a energiei. Combinate cu finalizarea pietei comune a energiei, aceste masuri ar trebui sa asigure o scadere a preturilor pe termen lung.

Daca Europa va avea sisteme energetice flexibile, consumatori care reactioneaza rapid, piete competitive si o guvernanta eficienta, va fi mai bine pregatita sa tina sub control viitoarele majorari de preturi, sa acopere investitiile necesare si sa minimizeze cresterea costurilor.

Sursa: Comisia Europeana

Raportul privind preturile si costurile energiei