Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Ministerul Energiei da unda verde la exportul de energie regenerabila

Ministerul Energiei s-ar fi decis sa sustina, in Parlament, amendarea legii privind productia de energie regenerabila, prin introducerea unui articol care va permite operatiunile de import-export, sustin surse din piata, conform Bursa.

Legea astfel modificata va permite producatorilor autohtoni de energie curata sa faca exporturi catre alte state membre ale Uniunii Europene si sa beneficieze de subventiile de acolo, fara a mai primi certificate verzi in tara noastra. De asemenea, companiile straine vor putea vinde energie verde in tara noastra si vor primi, in contul ei, certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin, mai spun sursele citate. Tranzactiile de export-import vor putea fi realizate dupa ce tara noastra va incheia acorduri bilaterale cu statele membre.

Ministerul ar dori sa introduca in lege si mentiunea ca energia curata vanduta cu pret negativ (cumparatorul este platit de vanzator sa-i achizitioneze energia) nu va primi certificate verzi. Aceste prevederi sunt stipulate intr-un memorandum adoptat recent de Guvern si avizat favorabil de Consiliul Concurentei, actiunea fiind demarata de autoritatile noastre pentru alinierea la regulamentele europene.

Conform memorandumului adoptat de Guvern, producatorii straini vor trebui sa se acrediteze la ANRE (reglementatorul pietei noastre) si sa prezinte garantii de origine a energiei, ca sa dovedeasca faptul ca se califica la schema noastra de sprijin. Potrivit surselor noastre, consumatorii nu vor resimti impactul noilor masuri, intrucat nu se aduc modificari la cotele obligatorii.

Cel de-al treilea amendament important care ar urma sa fie sustinut de ministerul de resort in Parlament peste aproximativ doua saptamani este ca indeplinirea cotelor obligatorii de certificate verzi sa se faca trimestrial, nu anual ca pana acum, mai spun sursele citate. Masura aceasta ar veni in sprijinul producatorilor de energie curata, care vor avea un cash-flow imbunatatit si care vor beneficia de tranzactii pe tot parcursul anului, nu doar la final, afirma sursele din piata.

Citeste mai departe aici.

Sursa: www.bursa.roCiteste si:

Gerea: Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Tariful fix pentru capacitati mici de energie regenerabila va fi introdus din martie

7 lucruri despre cogenerare pe care nu le stiai

 


 

Vrei sa aflii primul noutatile despre energie regenerabila? Ne gasesti si pe Linkedin sau Facebook. Click mai jos!