Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Ministerul Energiei: Intalnire cu reprezentatii societatii civile pentru discutii pe tema transparentizarii companiilor din domeniul energetic romanesc

                                                sistemul energetic romanesc

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a intalnit joi, 4 august, cu reprezentantii mai multor organizatii non-guvernamentale, care au raspuns invitatiei lansate de Ministerul Energiei in cursul saptamanii trecute. In cadrul intalnirii au avut loc consultari cu privire la realizarea unei platforme prin care sa se realizeze transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei. 

 

„Nu exista performanta fara integritate. Lipsa de transparenta si de integritate duce la potentiale erori sau vulnerabilitati. Transparenta si responsabilitatea sunt elementele fara de care nu vom putea avea imbunatatiri notabile in companiile de stat. Administratia publica are resurse, are oameni care vor si pot sa se alature acesui demers, iar aceste resurse nu ar trebui ignorate. Societatea civila este singura care da continuitate acestui proces. Cred ca un parteneriat este solutia, un parteneriat intre cele doua entitati. Ar trebui sa apropiem companiile de bunele practici. Sa stabilim un etalon”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

 

Discutia a avut ca scop identificarea unui plan de masuri punctuale care sa poata fi aplicat in activitatea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei.

 

„Cred ca viitorul este preventia, pentru ca trebuie sa iesim din zona penalizarii. Cred ca exista o generatie de oameni care sunt absolut mai buni. Trebuie sa testam lucrurile in afara zonelor de confort. E o mare bucurie sa ne testam aceste idei cu societatea civila si sa gasim solutii impreuna. Ce mi-as dori de aici este sa fim eficienti si sa alegem lucrurile care pot fi livrate si care pot sa continue”, a adaugat ministrul Energiei.

 

In urma discutiilor cu reprezentantilor societatii civile s-au conturat o serie de idei cu privire la principalele teme pe care ar trebui sa se axeze in procesul de transparentizare a companiilor de stat.

 

Principalele sugestii au vizat aplicarea optima a Legii 544/2001 si respectarea ei, aplicarea principiului de date deschise, sau consolidarea pozitiei consilierului de etica in cadrul companiilor.Reprezentantii Greenpeace Romania au punctat importanta respectarii Legii 544/2001.

 

Un subiect important in cadrul discutiilor a fost reprezentat si de necesitatea cursurile de pregatire la nivelul angajatilor, idee sustinuta de reprezentantii ONG-ului Freedom House.

 

Reprezentantii organizatiilor prezente la discutii vor trimite propunerile lor pe segmentul lor de expertiza, urmand ca, in cursul saptamanii viitoare sa aiba loc o noua intalnire in care sa se stabileasca un plan concret.

 

Ramai alaturi de noi pe LinkedIn si Facebook pentru noutati in domeniul energetic!

 

Sursa: Ministerul Energiei

 


Citeste si: 

TRANSPARENTA IN ENERGIE, eveniment dedicat Organizatiilor Non-Guvernamentale
 
Comisia Europeana a publicat o previziune in domeniul energetic, transporturi si emisii. Descarca “EU Reference Scenario 2016”!
 
Curent electric produs prin valorificarea gunoiului. Vezi despre ce oras din Romania este vorba!