Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA, ES Hans Klemm

eficienta energetica

 

Ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Dominic Gerea s-a intalnit luni, 19 octombrie, cu E.S. domnul Hans Klemm, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii in Romania. Seful misiunii diplomatice nord americane a fost insotit de doamna Kara Aylward, adjuncta sefului sectiei economice a Ambasadei.

 

Vizita, prima in Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, a avut un caracter de cunoastere a prioritatilor conducerii ministerului in aceasta etapa si a unui schimb de pareri cu privire la colaborarea romano - americana in domeniile de activitate ale ministerului.

 

Aflat la inceputul misiunii sale in Romania, ambasadorul Hans Klemm a mentionat ca partea americana urmareste cu interes actiunile intreprinse de tara noastra pe linia independentei energetice.

 

Ministrul Andrei Gerea a facut o ampla prezentare a prioritatilor si provocarilor in domeniul energetic, amintind de principalele proiecte in domeniul gazelor naturale, atat in ce priveste productia, cat si infrastructura de transport, precum si a proiectelor din domeniul energiei electrice  (stadiul proiectului blocurile 3 si 4 CNE Cernavoda, proiectul hidrocentralei cu pompaj de la Tarnita, energia electrica regenerabila, energia produsa in centralele pe carbune, etc). Totodata, demnitarul roman a prezentat stadiul pregatirii Strategiei nationale in domeniul energiei, anuntand ca noile capitole vor fi supuse dezbaterii publice in perioada urmatoare.

 

Alt subiect abordat l-a constituit mediul de afaceri, in special cel investitional in Romania.

 

”Desi cunosc realizarile tarii dumneavoastra in domeniul cresterii economice si unele progrese in sensul imbunatatirii  mediului de afaceri, apreciez ca se impune ca acestea sa fie mai vizibile in plan international, printr-o informare si prezentare adecvata celor potential interesati, in toate ocaziile”, a declarat diplomatul american.

 

”Apreciem ca am invatat multe din erorile perioadei anterioare, iar prin masurile luate, in special prin adoptarea noului Cod Fiscal, am creat unul dintre cele mai favorabile momente in ceea ce priveste mediul de afaceri si investitional din Romania. Dorim sa asiguram un mediu de afaceri mult mai predictibil, cu o legislatie stabila, care sa favorizeze atat antreprenorii, cat si pe beneficiarii investitiilor”, a precizat, la randul sau, ministrul Andrei Gerea.

 

Cunoscuta fiind activitatea unor companii americane in domeniul  investitiilor in Romania, ministrul Andrei Gerea i-a solicitat ambasadorului Hans Klemm sa sprijine diseminarea in randul mediului de afaceri din tara sa oportunitatile de investitii existente in domeniul energetic, oferind asigurari privind deschiderea pe care o manifesta conducerea ministerului fata de potentiali investitori din SUA.

 

Elemente de background

 

In 2014, volumul schimburilor comerciale Romania-SUA a fost de 2.208 milioane USD, cu 18,6 % peste nivelul anului 2013. Exportul a fost de 1.303 milioane USD (locul 14 in topul de destintie a marfurilor romanesti cu o pondere de 1,86%), iar importul 905 milioane SUA (locul 19 în topul tarilor marfurilor importate in Romania cu o pondere de 1,16%).

 

Tentinta de crestere s-a mentinut si in primele 7 luni din acest an, la finele lunii iulie 2015, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale fiind de 1.173 milioane USD, cu 18% peste nivelul perioadei similare a anului 2014, atat exportul cat si importul inregistrand cresteri  cu 17% si respectiv 20%.

 

La 31 august 2015, conform datelor Oficiului National Registrul Comertului, in Romania erau inregistrate 7.027 societati cu capital SUA, cu un capital investit de 1,3 miliarde SUA, reprezentand 2,47% din capitalul strain subscris in tara noastra, ceea ce plaseaza SUA pe locul 11 in topul tarilor investitoare in Romania.

 

Sursa: Biroul de Presa al Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri