Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

MMAP: Impulsionarea Tranzitiei spre Economia Verde in Romania

energie verde

 

COMUNICAT

Ref:  Impulsionarea  Tranzitiei  spre  Economia  Verde  in  Romania  –  sectorul  “Cladiri Verzi”

 

 

Ministerul  Mediului,  Apelor si  Padurilor  (MMAP)  pune  accentul  prioritar,  in  2016,  pe impulsionarea tranzitiei spre economia verde in Romania.

In acest context, MMAP, in parteneriat cu Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, va organiza o sesiune participativa de consultare publica privind initiativele ”verzi” din sectorul constructiilor. Evenimentul va avea loc joi, 7 aprilie 2016, incepand cu ora 14:00, in sala Cupola a Pavilionului Central al Romexpo, in cadrul expoziĩiei pentru tehnologii si echipamente pentru protectia mediului ROMENVIROTEC, organizata sub patronajul MMAP.

 

La eveniment va participa si ministrul mediului, apelor si padurilor, Cristiana Pasca Palmer.

 

Transmisa online, via webcast, pentru a facilita o participare la nivel national, fara taxa de participare si deschisa tuturor persoanelor interesate sa afle detalii despre programele prezentate, sa impartaseasca opinii si sa propuna noi idei, aceasta prima sesiune participativa de consultare publica se va concentra pe initiative “verzi” din sectorul constructiilor.

 

 

Evenimentul vine in contextul in care Romania, ca membra a Organizatiei Natiunilor Unite si a Uniunii Turopene, trebuie sa depuna eforturi de limitare a incalzirii globale la 2°C pana la finalul secolului, in conformitate cu acordul de la COP21, Paris. Cladirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 la nivel Turopean. Aproape 80% din timp il petrecem in cladiri, fie ca suntem la serviciu, acasa, la cumparaturi sau instituĩii publice, siguranta si sanatatea cladirilor avand un foarte mare impact asupra populatiei. Constructia, operarea si demolarea cladirilor din Romania are un impact semnificativ asupra naturii tarii noastre. Efectele negative asupra mediului includ folosirea ineficienta a energiei, acumularea deseurilor si deversarea lor, folosirea resurselor naturale rare sustrase din ecosisteme fragile, dezvoltarea oraselor intr-un mod ineficient din punct de vedere al mobilitatii, al infrastructurii durabile si al crearii de spatii placute si sanatoase pentru cetateni.

 

Constructiile verzi au un rol esential in tranzitia catre o economie circulara bazata pe crestere “verde”.

 

Una din directiile de actiune prioritara a MMAP in 2016 este de a imbunatati programele stimulente ce promoveaza energia verde si eficienta energetica a cladirilor. O tranzitie catre o abordare holistica va furniza proprietarilor de locuinte solutii de renovare mai eficiente sau noi cladiri rezidenĩiale care vor livra beneficii semnificative pentru mediul inconjurator, confort, calitate, siguranta si valoare ridicata.

 

Programele propuse au ca scop recompensarea acelor proiecte ce demonstreaza o performanta "verde" de varf pentru a ajuta la popularizarea si cresterea aprecierii in piata a investitiilor responsabile in cladiri. De asemenea, stimulentele si abordarea "verde" a finantarii vor cataliza rapid inovarea in industrie si vor imbunatati performanta companiilor in asa fel incat mediul de afaceri din Romania va fi pregatit pentru transformarea esentiala a economiei catre una circulara, "verde" si cu emisii reduse de carbon.

 

 

Temele acestui eveniment se vor axa pe:

 

  • Importanta Economiei Circulare /"Verzi" - in special in industria Construcĩiilor – spre o dezvoltare pozitiva a Romaniei
  • Suport pentru Programe Verzi
  • Situatia curenta si oportunitatile ce sunt determinate de cresterea "verde"
  • Dezvoltarea si implementarea unui proces participativ si inovativ de colectare a opiniilor diverselor parti implicate in elaborarea de politici publice.

 

Sesiunea este relevanta pentru publicul larg, pentru autoritati publice si pentru mediul de afaceri implicat sau interesat de abordari "verzi". In ceea ce priveste industria constructiilor, sunt binevenite participarea si implicarea specialistilor din domeniul constructiilor, incluzand arhitecti, ingineri, investitori / dezvoltatori, manageri de facilitati, servicii financiare, legale si alti consultanti, mediul academic, non-guvernamental, furnizori de tehnologie, materiale, produse si servicii.

 

 

Doritorii se pot inscrie la sesiunea participativa printr-un email la adresele de contact de mai jos, care sa contina o scurta descriere a solicitantului si motivarea dorintei de a participa.

 

De   asemenea,   inregistrarea   la   webinar   se   poate   face   accesand   urmatorul   link:

https://join.onstreammedia.com/go/64407007/participa

 

 

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor


Citeste si:

ANRE: Noi standarde de performanta in domeniul energetic

ANRE: Revizuirea tarifelor componenta de piata concurentiala – CPC

ANRE: Raportarea producatorilor de energie electrica a declaratiilor pentru anul 2015