Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Noi schimbari pe piata de energie la nivel global. Energia regenerabila si gazele naturale marii castigatori.

energie regenerabila


Ca urmare a transformarilor majore in sistemul energetic global, sursele de energie regenerabila si gazele naturale sunt marii castigatori in cursa pentru satisfacerea cererii de energie pana in 2040, conform ultimul raport World Energy Outlook, publicat de Agentia Internationala pentru Energie.

O analiza detaliata a angajamentelor asumate pentru Acordul de la Paris privind schimbarile climatice arata ca epoca combustibililor fosili pare departe de a se termina si subliniaza provocarea pe care statele o au in atingerea obiectivelor climatice.

Cu toate acestea politicile guvernamentale adoptate in ultima perioada, precum si reducerea costurilor cu energia vor permite dublarea energiei regenerabile si imbunatatirea eficientei energetice in urmatorii 25 de ani.

Aceste transformari ale mixului energetic la nivel mondial subliniaza insa si faptul ca riscurile pentru securitatea energetica vor creste. Preocuparile traditionale legate de aprovizionarea cu petrol si gaze naturale raman – insa apare o scadere a investitiilor in aceasta zona, ce poate conduce in urmatorii ani la declansarea unui deficit in aprovizionarea cu energie. In acelasi timp caracterul variabil al energiilor regenerabile, in special eoliana si solara, atrage dupa sine o nevoie de intarire a securitatii energiei electrice.

Cererea de petrol la nivel global va continua sa creasca pana in 2040, precum si consumul de carbune (intr-o rata mult mai scazuta), piata gazelor naturale fiind de asemenea intr-o continua schimbare.

Energia regenerabila face progrese foarte mari, dar castigurile lor raman limitate in mare masura la producerea de energie electrica. Urmatorul pas este extinderea ei in industrie, constructii si transport unde exista un potential enorm de crestere”, a declarat Dr. Birol, directorul executiv IEA.


Citeste mai departe aici.Sursa: Agentia Internationala pentru Energie