Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Posibil acord in domeniul energetic intre U.E. si Iran. Afla acum ce presupune!

 

Uniunea Europeana si Iran lucreaza la un acord politic privind posibilitatea unor colaborari in domeniul energetic. Existenta initiativei este sustinuta de doua persoane cu implicare directa. Numele acestora nu au fost facute inca plublice.

Acest acord ar putea fi semnat in jurul lunii noiembrie si ar pune deschide calea unor posibile proiecte in sectorul energetic. Se vor face demersuri dupa intrarea in vigoare a intelegerii in domeniul nuclear stabilite intre Iran si puterile occidentale.

Europa este in cautarea unor noi furnizori de energie. Se doreste reducerea dependentei fata de importurile din Rusia, care asigura 27% din resursele de gaz utilizate in zona.

Colaborarea cu Iran ar putea sa acopere urmatoarele domenii:

-          Contracte privind resurse de petrol si gaz

-          Energie din surse regenerabile si eficienta energetic

-          Pietele energetice

-          Infrastructura energetica

In Teheran, purtatorul de cuvant al Guvernului si Ministrul Petrolului nu au putut fi contactati.

Comisia Europeana a raspuns ca „va explora oportunitatile de colaborare bilaterala in domeniul energetic”. Pentru moment, se vor face pregatiri pentru discutiile cu Iran pana „in momentul in care conditiile sunt optime”.

U.E. a blocat importurile de petrol din Iran in 2012 si a impus o serie de bariere in industria energetica a acestui stat. Acest lucru a fost realizat pentru obtinerea unui control asupra proiectelor in domeniul nuclear. Inainte de aplicarea sanctiunilor, importurile de petrol din Iran reprezentau 6% din total.

Iranul a ajuns la o intelegere cu SUA si alte cinci puteri occidentale. Astfel, s-a ajuns la reducerea activitatilor in sectorul nuclear pentru reducerea sanctiunilor. Votul trebuie acordat de Congresul Statelor Unite pana in data de 17 semptembrie 2015.

Comisarul U.E. pentru Energie si Clima, Miguel Arias Canete, planuieste o intalnire cu oficialii industriei petrolului si gazelor in Bruxelles, saptamana viitoare.

Federica Mogherini, reprezentanta UE pentru polica externa, a programat o intalnire cu prezentantii Iranului si Natiunilor Unite, in a doua parte a lunii septembrie. Discutiile vor cuprinde cooperarea in sectorul energetic.

 

Sursa: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-27/eu-said-to-work-on-political-deal-with-iran-for-energy-contracts


Te-ar putea interesa si: 

Modul prin care Regatul Unit isi poate atinge obiectivele energetice

Noi investitii in eficienta energetica pregatite pentru aceasta toamna

Producerea de energie din surse regenerabile. Afla acum beneficiile cogenerarii!