Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Produce energie cu resursele avute la indemana. Afla povestea unui silvicultor din Salaj!

 

Cum a inceput totul?

 

Petre Crisan, inginer silvic, si-a dorit sa petreaca si varsta persionarii acolo unde si-a dedicat patru decenii, in natura. In localitatea Almasu, acesta a acumparat gospodaria unui fost morar. Nu exista alimentare cu energie electrica, iar furnizorul nu a fost de acord cu extinderea retelei. Noul proprietar trebuia sa suporte intreaga investitie, iar acest lucru nu a fost posibil.

 

A gasit solutia

 

Fosta moara a jucat un rol foarte important in planul de a produce energie electrica. In loc sa macine faina, roata este utilizata pentru a produce energie verde. Timp de cinci ani a perfectionat sistemul, iar acum produce suficienta energie pentru a furniza si altor consumatori.

"Instalatia functioneaza de circa un an de zile. A fost mai greu pana am găsit un generator. Am incercat cu un dinam, cu alternator, dar nu produceau aproape nimic. Instalatia am facut-o eu, artizanal. Generatorul l-am gasit in tara si m-a costat 3.500 de lei. Restul componentelor le-am facut la un atelier mecanic de la Saula. Roata a facut-o fiul meu, cu un tamplar din sat. A masurat inaltimea, a luat un placaj mare, și-a făcut un compas, a desenat-o la dimensiune, ca sa nu greseasca din calcule, si pe urma a copiat-o. A venit cu tamplarul, care a lucrat la ea vreo doua saptamani si a facut-o. Apa care pune in functiune instalatia provine din paraul Sfaras. Acum, alimentez pompa de recirculare de la centrala termica, doua televizoare, becuri si as mai avea capacitate", afirma Petre Crisan.

 

Ce cantitate de energie produce?

 

Locuinta are o suprafata de 150 metri patrati, iar instalatia produce 24 kwh zilnic. Din aceasta cantitate se consuma doar 4-6 kwh pe zi.

Avem un exemplu de cum poti produce energie cu resursele pe care le avem la indemana. Petre Crisan isi produce singur energia electrica. Mai mult de atat, acesta furnizeaza o parte din energia produsa si altor consumatori.

 

Sursa:  http://www.agerpres.ro/social/2015/09/20/reportaj-salaj-un-fost-silvicultor-isi-produce-singur-energia-electrica-necesara-in-gospodarie-10-34-03


Citeste si:

Planul SET 2015 va dezvolta sectorul energiei verzi. Afla ce presupune!

Companiile fac inca un pas spre energia verde. Afla care sunt beneficiile!

Diagnosticarea constructiilor: o metoda prin care poti reduce consumul de energie