Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Recupere de caldura pentru alimentarea oraselor cu agent termic. Citeste despre proiectul CELSIUS!

eficienta energetica

 

Despre CELSIUS

 

Uniunea Europeana a finantat proiectul CELSIUS, demonstrand un mod eficient de producere si furnizare a agentului termic pentru zona urbana prin recuperarea caldurii reziduale din surse precum: centre industriale, caldura exatrasa din sistemul de ventilatie al metroului sau statii de epurare. Procesul consta in sistem de transportare a apei cald la consumatori si inapoi la centrele de recuperare de caldura pentru a fi reincazite. De altfel, se doreste formarea unei retele pentru incalzirea intregului oras.

 

Unde a fost implementat?

 

Acest proiect isi arata eficienta in cinci orase: Cologne, Genova, Londra, Gothenburg si Rotterdam, incluzand tehnologii inovatoare pentru recuperarea caldurii reziduale. In prezent, pe lista se mai adauga alte cinci orase si 20 de orase in test. In Cologne, au fost instalate schimbatoare de caldura performante in 2013, pentru a recupera caldura din reteaua de canalizare. Aceasta tehnologie furnizeaza agent termic pentru sase scoli cu un necesar de 4200 MWh/an.

In Rotterdam (2014), a fost implementat  un ,Heat Hub” (in traducere – „retea pentru incalzire”). Aceasta retea optimizeaza agentul termic in oras, utilizand o tehnologie ce identifica neceasarul de energie al fiecarui consumator.

Primul proiect la nivel mondial, implementat la Gothenburg, presupune conectarea unei nave maritime de pasageri pentru serviciul de furnizare a agentului termic in oras. Cand este in port, nava Stena Danica utilizeaza caldura obtinuta prin procesele de recuperare, in loc de arderea combustibilului. Aceasta metoda permite diminuarea cantitatii de CO2 cu 62% pe an si reduce semnificativ zgomotul din port.

Tot in Gothenburg, o alta demonstratie implica folosirea agentului termic in spalatorii si unitati de uscare. In locul utilizatii energiei electrice pentru pentru atingerea temperatilor necesare pentru spalare, masinile sunt conectate la reteaua de furnizare a agentului termic obtinut prin procesul de recuperare.

O alta demonstratie unica, a unui sistem de recuperare de caldura din structura subterana a orasului Londra, fiind planificata sa devina operationala in 2016.

 

Proiectul are misiunea de a demonstra raportul eficienta-cost si eficienta energetica in peste 50 de orase si ofera suport pentru implementare.

 

Costurile totale ale proiectului este de 26.733.180 €, incluzand finantarea europeana de 14.074.931 €

 

Sursa: https://ec.europa.eu


Citeste si:

Trigenerare in industria alimentara. Te-ai gandit la aceasta metoda?

Beneficiile cogenerarii in spitale. Afla ce schimbari apar!

Discutii pentru implementarea COP21. Afla care sunt obiectivele UE!