Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Secretarul de stat Cristian Busu a participat la Adriatic – Baltic – Black Sea Leaders Initiative Summit

eficienta energetica

Secretarul de Stat Cristian Busu a participat in perioada 25-26 august la evenimentul „Adriatic – Baltic – Black Sea Leaders Initiative Summit”, organizat de Ministerul Economiei din Republica Croatia. Evenimentul s-a desfasurat la Dubrovnik, in Croatia, si a avut ca principale teme de discutii securitatea energetica in regiunea Marii Adriatice – Marii Baltice – Marii Negre, beneficiile cooperarii regionale in domeniul energetic, conectarea nordului cu sudul Europei si rolul terminalelor de gaz natural lichefiat in acest sens.

 

In cadrul mesei rotunde ce a avut ca tema de discutie „Consolidarea securitatii energetice la niveul UE”, Secretarul de Stat Cristian Busu a punctat necesitatea cooperarii regionale, ca o componenta esentiala a politicii energetice UE si importanta mentinerii Republicii Moldova in configuratia energetica a Uniunii Europene.

 

„Pentru a beneficia de piete regionale eficiente si coerente, este esential ca in elaborarea mecanismelor de cooperare regionala sa se tina seama de punctele forte ale fiecarui stat, precum resursele energetice indigene, oportunitatile si vulnerabilitatile generate de pozitia geostrategica, adecvarea generarii, dezvoltarea infrastructurii, politicile de securitate energetica bazate pe un mix energetic optim sau solutiile de stocare. Folosirea rationala, in raport cu sursele externe, a resurselor indigene reprezinta cheia securitatii energetice regionale si contribuie la scaderea preturilor la energie prin instrumentele naturale ale pietei. De asemenea, mentinerea Republicii Moldova in configuratia energetica a Uniunii Europene este un element important pentru pozitionarea noastra geopolitica, dar si un semnal de solidaritate la nivel european”, a declarat Secretarul de Stat.

 

Referitor la proiectele de interconectare transfrontaliera, Cristian Busu a precizat ca proiectele in care Romania este implicata in prezent au o contributie majora la securitatea energetica a regiunii, precum si la securitatea energetica a UE in ansamblu, deoarece acestea le permit o diversificare a surselor de energie.

 

„As dori sa atrag atentia asupra coridorului vertical, care face legatura intre retelele de gaze din Grecia, Bulgaria si Romania. Acest proiect este esential pentru imbunatatirea securitatii energetice regionale dintre Europa de Sud si Europa de Est.  Comisia Europeana sprijina, de asemenea, aceasta initiativa, precum si decizia de finantare a conductei BRUA, dintre Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria, ca o componenta a coridorului vertical”, a adaugat Cristian Busu.

 

La discutii au participat domnul Tomislav Pavenic – Ministrul Economiei din Croatia, doamna Georgette Lalis – Consilier principal al Directorului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, domnul David Koranyi – director in cadrul Atlantic Council si reprezentanti guvernamentali ai Poloniei, Albaniei, Lituaniei, Bosniei Herzegovina si Muntenegru.

 

Ramai alaturi de noi pe LinkedIn si Facebook pentru cele mai noi stiri din domeniul energetic! 

 

Sursa: Departamentul de Comunicare, Ministerul Energiei


 

Te-ar putea interesa si: 

 
Deseurile de la Carnavalul din Notting Hill vor fi transformate in energie
 
Strategia Energetica a Romaniei: Eficienta energetica, energie termica si cogenerare
 
Topul celor mai sustenabile companii din 2016