Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

UE: Cota de energie din surse regenerabile a crescut cu 16% in 2014

energie verde romania

 

Informatii generale

 

In anul 2014, cota de energie din surse regenerabile de energie a crescut cu 16% in Uniunea Europeana. Aproximativ dublul cantitatii utilizate in anul 2004 (8,5%), fiind primul an in care au fost realizate analize in acest domeniu.

Aceasta cota de energie verde, raportata la consumul total de energie, reprezinta un subiect important din cadrul Strategiei Energetice a Uniunii Europene pentru anul 2020. Pentru atingerea obiectivelor mentionate in cadrul acesteia, cota trebuie sa ajunga la 20% energie verde din consumul energetic total. Chiar si in acest punct, tranzitia sistemelor energetice va continua si dupa anul 2020. Acest lucru este este demonstrat prin stabilirea obiectivului de atingere a unei cote de 27% pana in anul 2030, lucru valabil pentru mai multe membre ale U.E.

 

Poli opusi in domeniul energiei vezi

 

Inca din anul 2004, cota de energie din surse regenerabile a crescut semnificativ in toate statele membre ale Uniunii Europene. Comparand cu anul anterior, s-a extins la 24 din cele 28 de membre.

Mai mult de jumatate de cantitatea de energie utilizata de Suedia (52,6%) este produsa surse regenerabile, fiind si lider in 2014 in topul realizat de Uniunea Europeana.

Printre urmatoarele mentiuni, se numara Letonia si Finlanda (ambele cu 38,7%), Austria (33,1%) si Danemarca (29,2%). La polul opus, se afla Luxemburg (4,5%), Malta (4,7%), Olanda (5,5%) si Regatul Unit (7,0%).

 

Romania si-a atins obiectivul

 

Fiecare stat are propriul obiectiv in Strategia Energetica a U.E. pentru anul 2020. Conturarea obiectivelor a fost realizata in functie de punctele de inceput, potentialul in domeniului energiei verzi si performanta economica. Din cele 28 de state, o treime si-a atins deja nivelul energetic stabilit: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croatia, Italia, Lituania, Romania, Finlanda si Suedia.

Danemarca si Austia se afla la mai putin de 1% de atingerea obiectivelor. La capatul opus, Franta este la 8,7% de target, Olanda la 8,5%, Regatul unit 8,0% si Irlanda 7,4%. Acestea sunt statele ce au nevoie de ceva mai multe actiuni pentru atingerea obiectivelor.

 

Aici gasiti si evolutia cotei de energie in perioada 2004-2014

 

Sursa: https://ec.europa.eu


Ohio: Energia verde reprezinta un sector al investitiilor avantajoase

Resursele de energie primara au crescut in anul 2015 cu 2,0%

Cogenerare: Lakeshore primeste finantare de 50,000 de dolari pentru studii de fezabilitate